Barnmatsburken.se

Från 4 till 6 månader

Nu börjar kanske ditt barn bli nyfiken på vad du stoppar i munnen. Börja så smått med smakprotioner av mos när du känner dig redo. En del barn är väldigt sugna på att komma igång med mat, andra är mer reserverade. Servera gärna samma sak ett par dagar i rad och blanda ut moset med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning så smakar det bekant. Ta det med ro, vad jag vet finns det inte många 5-åringar som fortfarande helammas. Tänk på att allt är nytt för ditt barn, smakerna, dofterna och konsistensen.

OBS! Under barnets första år ska du undvika spenat, mangold, honung, rödbetor, rabarber och nötter!

Recept

| Mammas Mumsiga Sötpotatismos | Morotsmos | Majspuré | Mild Havregröt | Ekologisk Potatis- och Palsternackspuré | Katrinplommon | Äppelmums | Potatismos | Ärtpuré | Päronpuré | Blåbärspuré | Broccolimos | Saras rotfruktspuré |

Mammas Mumsiga Sötpotatismos

1 sötpotatis
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning

Skala sötpotatisen och dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills potatisen är helt mjuk.
Häll av och spara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.

Ingen panik! Kommer det mesta ut som du stoppar in? Det behöver inte betyda att ditt barn inte tycker om det du serverar. Det kan ta ett tag innan de kommer på hur man gör för att svälja mat som inte är flytande.

Toppen av sidan

Morotsmos

2 morötter
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning

Skala och dela morötterna i mindre bitar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid.
Koka under lock 5-10 minuter tills morötterna är helt mjuka.
Häll av och spara kokvattnet.
Mosa och späd med kokvattnet, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.

Tips! Blanda olika diverse olika rotfrukter för nya smaksensationer. Koka och mosa enligt ovan.

Toppen av sidan

Majspuré

2 dl fryst majs (inte konserverad)
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning

Lägg majs i en kastrull och fyll på med vatten med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock i ca 5 minuter. Häll av vattnet men spara lite att späda med. Mixa eller mosa majsen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.

Mixa eller mosa?! Potatis ska du mosa resten kan du mixa, det är grundregeln. Potatis blandat med något annat brukar gå bra att mixa. Mixar du ren potatis blir det som klister och smakar inte alls gott.

Toppen av sidan

Mild Havregröt

1 dl havregryn
1 tsk stött paltbröd
1 dl gyllenmust

Mixa alla ingredienserna till ett pulver.
Blanda 2 msk pulver och 1 dl vatten plus en skvätt mjölk. Mikra ett par minuter. Mums och garanterat palmoljefritt! Ersätt mjölken med havremjölk så har du en laktosfri och komjölksproteinfri gröt. Paltbrödet gör att gröten blir järnberikad.

Råd! Livsmedelsverket rekommenderar att man introducerar gluten till barnet under tiden som man ammar för att minska risken för framtida glutenintolerans.

Tips! Blanda i lite rivet äpple som får koka med så får du en smarrig äppelgröt. Blåbär och hallon kan också vara gott att blanda ner. Hemma hos oss är gröt med kanel och kardemumma mest poppis.

Toppen av sidan

Ekologisk Potatis- och Palsternackspuré

1 ekologisk potatis
1 ekologisk palsternacka
vatten
ev brästmjälk eller mjälkersättning

Skala potatis och palsternacka och dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka under lock 5-10 minuter tills allt är helt mjuk.
Häll av och spara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvatten, brästmjälk eller mjälkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smär eller en tsk rapsolja.

Enkelt och ekologiskt! Det är inte svårt att laga ekologisk barnmat. Det är bara att se till att använda ekologiska råvaror.

Toppen av sidan

Katrinplommon

ca 10 stycken torkade katrinplommon
1-2 dl vatten

Lägg katrinplommonen i blöt. Låt de ligga i minst tre timmar, gärna över natten. Mixa plommonen och späd med vatten till lämplig konsistens. Ju mer vatten desto frysvänligare. Det går lika bra att använda torkade aprikoser. Katrinplommon är bra för hårda magar.

Tips! För barn under ett år är vatten den bästa måltidsdrycken.

Toppen av sidan

Äppelmums

3-4 äpplen
1/2 dl vatten

Skala äpplena och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar.
Koka äppelbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Mosa eller mixa till lämplig konsistens.

Vad nu då?! Mitt barn tycker inte om banan! Testa om avokado fungerar bättre. En lagom mogen avokado är ett suveränt mellanmål. Mycket nyttiga fetter.

Toppen av sidan

Potatismos

2-3 potatisar (gärna mjölig sort)
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning

Skala potatisen och dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills potatisen är helt mjuk.
Häll av och spara kokvattnet. Mosa potatisen och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.

OBS! Spara inte mat från något som ditt barn ätit av. Bättre att börja med en liten protion och värma mer allt eftersom.

Toppen av sidan

Ärtpuré

2 dl frysta ärtor
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning

Lägg ärtorna i en kastrull och fyll på med vatten med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock i ca 5 minuter. Häll av vattnet men spara lite att späda med. Mixa eller mosa ärtorna och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till rätt konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.

Tips! ärtor är rika på järn och C-vitamin.

Toppen av sidan

Päronpuré

2 päron
1/2 dl vatten

Skala päronen och ta bort kärnhuset. Skär i mindre bitar.
Koka päronbitarna i lite vatten tills de blivit mjuka. Mosa eller mixa till lämplig konsistens.

Tips! Smörgåsrån skurna 4-5 delar är lagom greppvänliga bitar för en liten bebis. Bitarna är bra att ha till hands när maten dröjer eller när ni är på utflykt.

Toppen av sidan

Blåbärspuré

2 dl blåbär, färska eller frysta
1/2 dl vatten
2 tsk potatismjöl/rismjöl/maizena + 2 tsk kallt vatten

Koka upp bär och vatten och låt koka på svag värme i ungefär 2 minuter. Vispa sönder bären under tiden.
Blanda ut redningen med lite kallt vatten. Häll i redningen under omrörning. Låt allting koka ihop under omrörning i ungefär 2 minuter.
Mixa med mixerstav för riktigt slät puré. Klart!

Välj själv! Om du vill ha samma energiinnehåll som den blåbärspurén som går att köpa får du tillsätta 2 tsk socker (8 g). Tillsätts tillsammans med bär och vatten i början.

Toppen av sidan

Broccolimos

2 dl broccolibuketter
1-2 potatisar
vatten
ev bröstmjölk eller mjölkersättning

Dela broccolin i små buketter. Skala potatisen dela i mindre delar. Ju mindre bitar desto snabbare koktid. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Koka under lock 5-10 minuter tills allt är helt mjuk.
Häll av och spara lite av kokvattnet. Mixa eller mosa och späd med kokvatten, bröstmjölk eller mjölkersättning till lämplig konsistens. Servera gärna uppblandat med en klick smör eller en tsk rapsolja.

Toppen av sidan

Saras rotfruktspuré

1 morot
1/2 liten kålrot
1 palsternacka

Skala och dela allt i bitar.
Börja med att koka morotsbitarna i ca 8-10 min. Lägg sedan i kålroten och palsternackan.
Koka tills allt är mjukt. Mixa sedan allt tillsammans med lite olja.
Jag använde inget av spadet men känner man att purén ska vara lösare kan man blanda med spadet. Fick lite mer än åtta puckar smakportioner.

Toppen av sidan