Barnmatsburken.se

Barnmatsburken.se

Nyfödd till 4 månader

Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning är den enda maten och drycken som ditt barn behöver under sina första månader i livet. Den innehåller alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer för att få en bra start i livet.

För en del fungerar amningen smärtfritt från början, andra inte. En del väljer att amma i flera år, andra väljer att inte amma alls. Du bestämmer själv hur du vill göra, lita på dig själv och din intution. Det går bra och är rekommenderat av WHO att amma eller ge bröstmjölksersättning på heltid fram tills dess att barnet är 6 månader.

Tänk på att det du själv äter sätter smak och kan påverka din bröstmjölk. En del barn tycker inte om att du äter vitlök eller kryddstark mat. En del barn kan få mycket gaser om du äter mycket bönor eller kål. En del barn får ont i magen om du äter saker som innehåller mjölkprodukter. Prova dig fram och prata med BVC om du känner dig orolig.

För egen del så hade jag problem med smärta av och till under ganska lång tid och hade nog gett upp amningen om jag inte fått stöttning av en engagerad barnmorska på amningsmottagningen och av kompisar som varit i samma sits.

Mina personliga tips till dig är:
- tveka inte att söka hjälp om du får problem med amningen. På en del sjukhus finns det speciella amningsmottagningar och på nätet finns www.amningshjalpen.se
- drick mycket vatten
- ta det lugnt och vila tillsammans med ditt barn, städa kan du göra en annan dag
- om ditt barn är missnöjt, försök med mat först om det inte är något annat uppenbart som är fel. Om det inte fungerar med mat så kan du börja leta andra anledningar, trötthet, smärta, full blöja, nödighet eller bara allmänt missnöje.
- frys in och spara bröstmjölk om du får över, det kan vara bra att ha när du börjar med smakportioner eller om ditt barn blir magsjukt och behöver mycket vätska. Om du fryser bröstmjölken direkt så håller den sig i ett antal månader.

Silikonformarna du kan beställa i vår moderbolag Pufz webbutik. Varje bit rymmer ca 25 ml och bitarna går ner i nappflaskor från bl a Philips Avent. En form från barnmatsburken.se är en perfekt doppresent. Självklart kan vi skicka till någon annan än dig som beställare. Skriv bara in mottagarens adress i meddelanderutan så skickar vi paketet direkt till din vän.