Barnmatsburken.se

Barnmatsburken.se

FAQ - Frågor och svar om barnmatsburken.se

Varför ser formarna ut som de gör?

Anna, formgivaren och grundaren av www.barnmatsburken.se, upplevde att det var svårt att hitta bra förpackningar att frysa in barnmat i.

Ett antal olika varianter prövades (vanliga islådor, bullformar, muffinsformar mm) med varierat resultat.

Det var svårt att hitta vettiga storlekar på frysformarna särskilt när hon ville ta med sig barnmat på utflykter men även för hemmabruk. Vid utflykter var det också svårt att hitta lämpliga förpackningar att ta med sig maten i, både vad gäller storlek plus att de flesta plastburkar innehåller BPA.

Varför finns det inga frysformar för barnmat där bitarna går ner i en vanlig barnmatsburk?

Barnmatsburkarna av glas är klassade för att ha barnmat i, de är lagom stora och det finns massor med andra produkter som är anpassade efter dessa glasburkar (återförslutningsbara lock, skedar, fack i skötväskor mm).

En tom barnmatsburk har de flesta med småbarn hemma.

Eftersom det inte fanns någon produkt på marknaden som uppfyllde alla krav så valde Anna att designa och ta fram några som gjorde det. Resultatet är de formar som finns att beställa här hos moderbolaget Pufz.Hur stora är bitarna?

Smakportionsbitarna är ca 25 ml styck. En smakportionsform består av 8 stycken bitar.
Portionsbitarna är ca 50 ml styck. En portionsform består av 8 stycken bitar.
Tanken från vår sida är att men bygger ihop barnets måltid med så många bitar som passar just ditt barn just den dagen.Jag tycker att bitarna är lite små, tänker jag fel då?

Tanken bakom formen på bitarna är att man enkelt ska kunna bygga ihop måltider till sitt barn. Till en början kan man använda enstaka bitar till en hel måltid men allteftersom ditt barns aptit växer ska du enkelt ska kunna öka på en portion i lagom stora steg.

Smakportionsformen kan till exempel användas till att frysa in sås i.

En portionsbit med ris en portionsbit med fisk och en smakportionsbit med sås blir till en komplett måltid.

Nästa dag kan man enkelt byta ut fisken och såsen mot en portionsbit köttfärssås så har man en helt ny måltid.Hur många bitar får plats i en barnmatsburk?

Det får plats tre stycken smakportionsbitar i den minsta varianten av barnmatsburk (ca 125 g) alternativt en portionsbit och en smakportionsbit.

Det får plats två stycken portionsbitar i den normalstora varianten av barnmatsburk (ca 200g) alternativt en portionsbit och två smakportionsbitar eller fyra stycken smakportionsbitar.Varför måste jag stoppa bitarna i en gammal barnmatsburk?

Bitarn är designade för att du ska kunna stoppa ner dem i en barnmatsburk av glas om du vill, men det är absolut inget du måste göra.

Anledningen till att det går är för att grundaren och designern, Anna, upplevde att det var svårt att hitta vettiga burkar att när hon skulle ta med sig mat till sin dotter. De flesta burkar i plast innehåller BPA och var ofta onödigt stora i förhållande till matmängden som skulle med.Hur återvinner jag formarna?

Formarna är gjorda av 100% silikon. Silikon faller inte in under någon de vanliga kategorierna inom återvinning i Sverigen (wellpapp, tidningar, plast, glas, metall etc) utan tas om hand via de vanliga hushållssoporna.

Vi ser ingen egentlig anledning till att behöva slänga formarna. De är i princip outslitliga och kan efter barnmatsperioden användas för att göra egna glasspinnar i, att baka minimuffins eller småkakor i, som vanliga islådor eller varför inte lämna vidare till någon med barn i rätt ålder.Finns det lock till formarna?

Vi har lyssnat på våra kunder så numera finns det ett lock till frysformarna. Det ingår i de flesta fall när du köper frysformar.

Dessa kan du beställa här.

Locket passar både smakportions- och portionsformarna. Men det går lika bra att använda formarna utan lock.

Vår grundtank är att maten inte ska försvaras i själva formen utan så fort maten frusit till så trycker man ut bitarna i t ex en fryspåse och så kan man använda formen igen. Utvärderingsgruppen tyckte det enklaste var att stoppa in hela formen i en fryspåse, ca 3 liter, och sedan trycka ut bitarna direkt i påsen för att snabbt kunna använda formen igen. Vi tar tacksamt emot feedback och önskemål om nya produkter.Var köper jag saltfri buljong?

Det brukar finnas att köpa i hälsokostaffärer.Var köper jag stött paltbröd?

Paltbrödet kan du hitta i välsorterade matvaruaffärer. Det är ett slags tunnbröd som man får krossa till pulver själv med hjälp av mixer eller mortel.

Om du inte kan hitta paltbröd i din vanliga affär kan du be dem ta in det. En tillverkare av paltbröd är Mjälloms och artikelnumret för paltbröd hittar du här.Om jag fyller en barnmatsburk med frysta bitar hur mycket blir det då i förhållande till burken när maten smält?

Det blir ungefär 2/3-dels burk.

Eftersom hålet på burken är mindre än diametern inuti burken är det inte möjligt att göra bitar som skulle fylla hela burken när de tinat.

Det man ska tänka på att hemlagad barnmat innehåller mycket mindre vatten än den barnmaten man köper. Istället serverar man vatten vid sidan av som dryck till maten.

Ett alternativ är att man använder en bit fryst mat, t ex köttfärssås och sedan fyller på med t ex ris eller pasta som inte är frusen.Hur förvarar jag maten bäst i frysen?

Tanken från vår sida är att maten inte ska förvaras i själva formen utan att den bara ska användas för att frysa in maten.

Självklart får man förvara maten i formen om man tycker att det är enklast men då går det åt många formar.

Vår rekommendation är att frysa in maten i formen och sen trycka ut bitarna i en vanlig fryspåse och förvara bitarna i påsen i frysen. Påsen tar inte större plats än dess innehåll och man kan snabbt bygga upp ett litet matförråd av diverse olika bitar som enkelt kan kombineras ihop till en måltid.Vad är BPA?

BPA står för Bisfenol A, på fackspråk kallat 4,4'-dihydroxi-2,2-difenylpropan, och är en av världens vanligaste plastkemikalie. Enklet förklarat innehåller silikon inte BPA då silikon inte är en plast.

Det finns forskare som hävdar att BPA är hormonstörande och att ämnet kan läcka ut ur plasten och tas upp av kroppen.

Flera studier har antytt att ämnet är skadligt även i låga doser och att det kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

EU-kommissionen meddelar att Bisfenol A förbjuds i nappflaskor från och med 1 juni 2011.

Mer information om BPA hittar du här på Wikipedia.

Silikon är inte en plast utan en polymer av kisel (eng silicon) och syre med organiska sidogrupper. Formarna som finns att beställa på Pufz är i 100% silikon och därmed helt fria från BPA.Vad är ftalater?

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plaster. Enklet förklarat innehåller silikon inte BPA då silikon inte är en plast.

Formarna som finns att beställa på Pufz är i 100% silikon och fria från ftalater.

Mer information om ftalater hittar du här på Wikipedia.Hur mycket pengar kan jag spara genom att laga egen barnmat?

Det beror på hur man räknar, som min far skulle sagt.

Det finns massor med olika infallsvinklar som man måste ta hänsyn till, t ex så beror det på hur mycket ditt barn äter, om du fryser in och sparar den köpemat som blir över mm.

Hemlagad Ekologisk potatis- och palsternackspuré kostar knappt 3 kr att laga själv i samma storlek som en vanlig barnmatsburk. Väljer man icke ekologiska varor kostar samma sak drygt 1.50 kr.

Hemmagjord havregrynsgröt kostar inte ens 50 öre per portion, knappt 1 kr om man väljer ekologiska havregryn.

Plockar du blåbär själv kostar blåbärspurén nästan ingenting och det samma gäller äppelmums och hallonmos.