Barnmatsburken.se

Från 1 år

Recept

| Flygande Jakob | Lattepappas lätta fisk | Pappaledig köttfärs- & risröra | Pyttipanna med äta-själv-bitar | Hallonbullar | Kalkonstroganoff á la Middagsfrid | Fisk i dillsås | Våfflor | Glasspinne | Play do lera | Tomatrisotto | Skärgårdsgryta | Kantarell- och renskavspanna | Bouillabaisse [bojabäs] | Klassisk brunsås | Ört- och vitlöksås | Enkel potatissallad | Tacokrydda á la Middagsfrid |

Flygande Jakob

500 g kycklingfilé
halvt paket bacon
2 bananer
2 dl grädde
1 dl chilisås
ev 4 dl kokt ris

Dela kycklingfilén i lagom stora bitar för ditt barn. Strimla baconet. Fräs kyckling och bacon i stekpanna på svag värme. Vispa samman grädda och chilisås. Skiva bananerna.
Sprid ut kyckling, bacon och banan i en ugnsfastform. Häll över gräddblandningen och gratinera 15-20 min på 225 grader. Servera med kokt ris och någon rolig grönsak.
Om du vill göra en allt-i-ett-rätt så bred ut kokt ris i botten på en ugnsfastform. Sprid ut kyckling, bacon och bananer över risbotten. Häll gräddblandningen över och gratinera 15-20 min på 225 grader.

Vad nu då?! Mitt barn äter så lite! Tänk efter hur du själv är. Är du lika hungrig varje dag? Är du alltid sugen på frukost? Kan du sitta still och koncentrera dig på maten när du är kissnödig? Vill du helst tugga ur innan du stoppar in mer?

Toppen av sidan

Lattepappas lätta fisk

1 styckfryst fiskbit (t ex lax eller hellefisk)
3 potatisar
Thousand Island dressing

Skala potatisen, skär upp i mindre bitar. Koka tills potatisen är mjuk, ca 8 minuter.
Lägg den djupfrysta fisken i en djup tallrik eller skål. Lägg en assiett över som lock. Mikra i ca 3 minuter på full effekt.

Enkelt och gott! Är man ambitiös kan man ju göra egen sås. Det går utmärkt med ris till också men det tar längre tid så det är om man har redan färdigkokt i frysen. Potatisen går väldigt fort att koka på detta vis, lätt att mosa ihop om ditt barn inte gillar bitar i maten.

Toppen av sidan

Pappaledig köttfärs- & risröra

300 g köttfärs
liten burk majskorn
1 gul lök
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1 dl grädde
2 dl ris

Koka riset, det kommer att räcka till barnet och till dig själv alternativt frys in det som blir över.
Ta fram ett paket köttfärs ur frysen (frys in köttfärsen tillplattad i plastpåsar) och lägg i stekpannan. Vänd och skav av det som tinats/stekts, återupprepa tills hela biten är tillagad. Hacka lök under tiden och blanda i pannan. På med grädde och kryddor och hetta upp igen.
Blanda ihop.

Tips! Maträtten är ganska kompakt och innehåller mycket vätska så det håller sig varmt i en mat-termos om man vill ut i skogen på utflykt, funkar för barnet och resten till sig själv. Om det blir kaos under tillagningen så dra av värmen och häll i lite vatten, det kokar ihop/bort igen när du har tid att fortsätta.

Toppen av sidan

Pyttipanna med äta-själv-bitar

2 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 palsternackor
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
200 g prinskorv
2 msk smör eller olja
2 tsk saltfri buljong
1 krm timjan eller någon annan god krydda
vatten

Skala och dela alla rotfrukterna i centimeterstora bitar. Finhacka löken. Skär ävenprinskorvarna i cm stora bitar.
Fräs allting tillsammans med olja på svag värme i stekpanna. Det ska inte bli någon stekyta.
Strö över buljongpulver och kryddor när rotfrukterna börjar mjukna. Häll på lite vatten och lägg gärna på ett lock. Låt vattnet koka in och grönskakerna bli genommjuka. Servera bitarna och låt ditt barn äta själv, gärna med händerna.

Tips! Äta själv är alltid godast! Skivad banan eller tärningar av mogen nektarin eller kiwi är perfekt att träna pincettgrepp och finmotorik på.

Toppen av sidan

Hallonbullar

1/2 paket jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
6-7 dl vetemjöl
ev 1 tsk stött kardemumma
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 dl hallon (färska eller tinade)
Pensling
ägg

Smält smöret, blanda i mjölken och värm tills det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölkblandningen, sockret och ev kardemumma. Häll i mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta ihop degen tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Strö ut lite mjöl på bakbordet och själp upp degen och knåda lite lätt. Kavla ut till en avlång fyrkant.
Blanda smör och hallon. Bred ut blandningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ungefär 20 bitar.
Lägg bullarna i bullformar eller glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna på 225 grader i 8 minuter
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Tips! Byt hallon mot rivet äpple och kanel. Ät inte upp alla bullarna själv utan låt dit barn få smaka åtminstone en!

Toppen av sidan

Kalkonstroganoff á la Middagsfrid

ris
1 purjolök
4 stjälkar selleri
200gg kålrot
2 msk olja
500 g kalkonkorv
1 grön paprika
2-3 msk tomatpuré
1 dl grädde
3 dl vatten
2 tsk dragon
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
halv tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka ris/valfritt gryn, ca 250 g för två vuxna och två barn.
Hacka 1 purjolök och 4 stjälkar selleri. Skär 200 g kålrot i tändstickstunna strimlor och fräs grönsakerna i en medelvarm stor stekpanna i 2 msk olja tills de börjar mjukna. Sellerin ingår framförallt som krydda. Den översta delen på sellerin (samt bladen) kan skäras bort, den brukar vara lite väl bitter.
Strimla 500 g kalkonkorv och stek den med hacket i stekpannan i ett par minuter.
Skär 1 grön paprika i strimlor.
Tillsätt 2-3 matskedar tomatpuré, 1 dl grädde, 3 dl vatten, 2 tsk dragon eller 1 tsk timjan, 1 tsk paprikapulver och den gröna paprikan i stekpannan.
Strö över ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp.
Sänk värmen lite och låt puttra 5 minuter. Tillsätt ev mer vatten. Skär under tiden upp 1 gurka i skivor eller stavar.

Tips! Korvstroganoff är en perfekt rätt att komplettera med rester, t ex trötta grönsaker från kylen, oliver eller tomatsalladen från igår!

Toppen av sidan

Fisk i dillsås

1/4 purjolök
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1/2 msk saltfri buljong
1/2 dl créme fraiche
1 msk saltfritt smör
1/4 citron
250 g tinad sejfilé
ca 1/3 kruka dill, går också bra med ca 2 msk frusen dill

Hacka purjolöken.
Vispa ihop vetemjöl och vatten i en kastrull. Tillsätt buljongpulver, créme fraiche och smör. Koka upp under omrörning tills såsen börjar tjockna. Pressa i saften från citronen. Lägg i fisken och fördela den strimlade purjon ovanpå. Sjud under lock i 5 minuter. Strö över lite dill efter tycke och smak.
Servera fisken t ex tillsammans med ris eller kokt potatis och lite grönsaker.

Vadnudå! Vägrar ditt barn att bli matat? Att äta själv är oftast godast så med en sked i varje hand och en tredje hos mataren brukar det gå att trolla ner många skedar av bara farten.

Toppen av sidan

Våfflor

6-8 stycken

100 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 tsk bakpulver eller 10 g jäst (2 tsk)
3 dl vetemjöl

Smält fettet och låt det svalna.
Blanda vetemjöl, bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och blanda i det avsvalnade fettet.
Smörj gärna våffeljärnet inför första våfflan. Grädda och servera våfflorna nygräddade.

Med jäst! Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i hälften av mjölken. Häll i mjölet och rör till en jämn smet. Blanda i resten av mjölken och låt smeten jäsa 30 minuter i rumstemperatur. Tillsätt det avsvalnade fettet. Grädda och njut! Våfflor gjorda på jäst är frasiga även efter att de svalnat!

Toppen av sidan

Glasspinne

4 dl vaniljyogurt
4 glass- eller blompinnar

Häll yogurten i smakportionsformen som du kan beställa här hos oss på barnmatsburken.se
Sätt i en lagom lång blompinne eller en glasspinne.
Ställ in i frysen och låt frysa till.

Förslag! Om du vill variera smaken så är det bara att blanda i lite sylt eller lite fruktpuré som du kan hitta recept på här hos oss.

Toppen av sidan

Play do lera

OBS! Lera i detta recept är inte inte tänkt som mat utan för att leka med.

4 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (40 g)
5 dl kokande vatten
2-3 msk neutral olja
ev karamellfärg

Blanda ihop de torra ingredienserna. 2 msk alun är precis en påse á 40 g som går att köpa i de flesta livsmedelsaffärerna.
Koka upp vatten och olja tillsammans och tillsätt eventuell karamellfärg i vattnet.
Blanda i mjölblandningen i det kokande vattnet och rör om med en träslev till en deg.
Stjälp upp degen på knåda den smidig så fort det går att ta i den.


Tips! Lägg leran i en påse och förvara i kylskåpet. Den håller länge om den inte får torka ut. Play do leran är perfekt om man vill göra hand- eller fotavtryck.

Toppen av sidan

Tomatrisotto

1 gul lök
2 msk saltfritt smör
1 vitlöksklyfta
125 g carnaroliris eller grötris
1 msk saltfri buljong
4 dl vatten
1 burk körsbärstomater (konservburk)
1 dl parmesan eller XO-ost

Finhacka löken.
Riv osten.
Koka upp vattnet och buljonpulvret.
Smält 1 msk av smöret i en traktörpanna eller en vid kastrull.
Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt den hackade löken och riset. Fräs på medelvärme i 4 minuter.
Häll på 1 dl av buljongen, rör om och låt koka in.
Blanda ner burken med körsbärstomater och späd riset med buljongen lite i taget. Låt koka in under omrörning på låg värme tills riset är klart, ca 20 minuter.
Blanda i den rivna osten och resten av smöret.

Ajaj! Tänk på att tomater ofta blir mycket varmare än resten av maten. Provsmaka själv och testa just tomaternas temperatur så att ditt barn inte bränner sig i munnen.

Toppen av sidan

Skärgårdsgryta

1 palsternacka
1 morot
1 banancharlottenlök
1/2 ask körsbärstomater
1 msk saltfritt smör
1 msk maizena
2 dl mjölk
1 dl créme fraiche
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1/2 citron
100 g vit fisk (t ex torsk, sej, kolja)

Skala och skär palsternacka och morot i tändsticksstora stavar.
Finhacka banancharlottenlöken och dela körsbärstomaterna i kvartar.
Smält smör i en kastrull och tillsätt grönsakerna. Fräs på medelvärme i 5 minuter.
Rör ut maizena i 1/2 dl av mjölken. Tillsätt maizenablandningen, resten av mjölken, créme fraiche, tomatpuré, lagerblad och 1 krm svartpeppar. Pressa i saften av 1/2 citron och låt puttra under lock i 5 minuter.
Skär sejen i 2 cm stora kuber. Lägg i fisken och låt puttra under lock i 3 minuter. Mosa fisken till lagom konsistens vid servering.
Servera grytan med t ex ris eller kokt potatis.

Tips! Om ditt bar inte hunnit få så många tänder så går det bra att riva palsternacka och morot grovt istället för att skära dem i stavar.

Toppen av sidan

Kantarell- och renskavspanna

30 g torkade trattkantareller + vatten (alternativt 300 g färska)
1 rödlök
1 msk saltfritt smör
1 pkt renskav (240 g)
1 dl créme fraiche
1 dl vatten
1 1/2 svensk senap
1 tsk timjan
1 1/2 tsk kinesisk soja

Blötlägg trattkantarellerna i vatten i 15 minuter. Vattnet ska täcka svamparna. Hacka rödlök.
Smält smör i en traktörpanna eller en vid kastrull.
Fräs löken på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt renskav och fräs i ca 3 minuter.
Tillsätt créme fraiche, vatten, senap, timjan, soja och 1 krm svartpeppar. Häll av vattnet från svamparna och skölj svampen noga.
Tillsätt svampen i pannan och låt puttra under lock i 8 min.
Servera med t ex ris.

Toppen av sidan

Bouillabaisse [bojabäs]

2-3 morötter
1/2 fänkål
1 msk saltfritt smör
1/2 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1/2 msk saltfri buljong
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dijonsenap
300 g sej
1 dl smetana
1 tsk timjan

Skala och skär morötterna i 1 cm stora tärningar eller slantar.
Ansa och finstrimla fänkål.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, morötter och fänkål. Fräs på medelvärme i 5 minuter.
Tillsätt krossadetomater, 3 dl vatten, pressad vitlök, boljongpulver, vitvinsvinäger, dijonsenap och ev 1 krm svartpeppar. Låt puttra under lock till grönsakerna blivit mjuka, ca 12 minuter. Skär sej i 2 cm stora tärningar.
Tillsätt fisken i grytan och låt puttra under lock i 5 minuter.
Blanda smetana med timjan och ev 1 krm svartpeppar.
Mosa fisk och grönsaker till lämplig konsistens vid servering och klicka i örtsmetana.

Ny smak?! Eftersom fänkål har en speciell smak som inte alla gillar kan de uteslutas vid behöv. Den är dock en del av Bouillabaissens karaktäristiska smak.

Toppen av sidan

Klassisk brunsås

1 msk saltfritt smör
1/2 msk vetemjöl
1 tsk saltfri buljong
1 dl vispgrädde
drygt 1/2 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
lite svartpeppar

Smält smör i en kastrull.
Vispa ner vetemjöl och buljong.
Tillsätt grädde, vatten, soja och svartpeppar.
Låt puttra i 2 minuter.

Förslag! Gör en lite smakförändring genom att krydda med 2 krm timjan samtidigt som du häller i grädde, vatten, soja och svartpeppar. Omväxling förnöjer!

Toppen av sidan

Ört- och vitlöksås

1/2 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta
drygt 1/2 dl vatten
1/2 dl créme fraiche
1 tsk saltfritt buljongpulver
1 tsk oregano

Hetta upp olja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Tillsätt vatten, créme fraiche, buljongpulver och oregano.
Låt puttra på svag värme i 8 minuter. Rör om då och då.

Förslag! Såsen passar utmärkt till fisk. Varför inte till Lattepappas lätta fisk?!'

Toppen av sidan

Enkel potatissallad

3-4 kokta potatisar
1 dl gräddfil
1 msk färsk gräslök
vitlök
peppar

Skala och skär potatisarna i 1 cm stora tärningar.
Dela en vitlök och svep med den på insidan av en skål.
Hacka gräslöken och blanda med gräddfil, tärnad potatis och lite nymalen peppar i den vitlökssvepta skålen.
Serveras t ex tillsammans med lite smörgåsskinka.

Toppen av sidan

Tacokrydda á la Middagsfrid

1 tsk salt
1 1/2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor, tillsätts vid tillagning

Blanda ihop alla torra kryddor. Det kan du göra i förväg och ha på lager.
Kryddblandningen räcker till ca 400 g köttfärs.

Vid tillagning: Smält 1 msk smör i en stekpanna. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt köttfärsen och kryddblandningen.
Stek på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt puttra tills vätskan kokat in.
Serveras vanligtvis på fredagar tillsammans med övriga tacotillbehör men det är din fantasi som sätter gränserna!

Toppen av sidan