Barnmatsburken.se

Barnmatsburken.se

Från 8 till 12 månader

Skynda långsamt. Enkelt och gott. Allt eftersom ditt barns tänder tittar fram kan ni ge er i kast med olika konsistenser. Börja med mindre bitar i moset och övergå så sakterliga till mumsbitar som ditt barn själv kan sitta och plocka i sig. Det är godast om man får äta själv.

Recept

| Leias Mjölkfria Välling | Köttbullar/Frikadeller | Risifrutti | Havregrynsgröt | Smoothie | Pannkakor och plättar | Ekologisk Örtagårdsgryta | Korv Stroganoff | Hallonbullar | Kalkonstroganoff à la Middagsfrid | Ekologisk pasta med köttfärssås - storkok | Blodpudding | Svamprisotto | Havrekex | Ebbes kycklinggryta med bulgur | Tomatrisotto | Skärgårdsgryta | Kantarell- och renskavspanna | Jordärtskockspuré | Sötpotatispuré med kryddsmör | Ann-Louise Vinbärs- och aprikospuré - en stor sats | Klassisk brunsås | Ört- och vitlöksås | Enkel potatissallad |

Leias Mjölkfria Välling

3 dl havremust
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1/2 dl sojamjöl
1 dl mixade vetegroddar (torkade)
1 dl fullkornsdinkel

Mixa eller mortla de torkade vetegroddarna till pulver. Blanda alla ingredienser väl.
Blanda 2-3 msk vällingpulver med 2 dl vatten. Koka upp och blanda i 2 dl havremjölk. I och med att du använder havremjölk blir det mjölkfri välling, dvs både laktosfri och fri från komjölksprotein. Är ditt barn intolerant mot soja så går det bra att byta sojamjölet mot ris- eller majsmjöl.

Obs! Receptet ovan blir ca 4 dl välling. Spara hälften av vatten/pulver blandningen i kylskåpet till kvällen. Bara att blanda i havremjölk och värma till lagom dricktemperatur.

Toppen av sidan

Köttbullar/Frikadeller

200 g köttfärs
3 msk mjölk
1 msk potatismjöl

Blanda alla ingredienserna till en jämn smet och rulla små köttbullar i ungefär samma storlek som en fjärdedels vanlig köttbulle.
Koka upp 1 l vatten och krydda ev vattnet med lite saltfri buljong.
Koka på svag värme och lägg i några köttbullar åt gången. När de flyter upp till ytan är de klara. Fiska upp dem med hålslev eller sked.

Vad nu då?! Har du smakat på maten själv? Om du inte tycker att det smakar gott gör garanterat inte ditt barn det heller. Glöm inte kryddorna!

Toppen av sidan

Risifrutti

vaniljyogurt
kokt ris
ev hallon, blåbär eller något annat gott

Låt vaniljyogurten rinna av i ett kaffefilter så att den får lite tjockare konsistens.
Blanda i lite kokt ris och eventuella bär eller fruktmos.

Tips! Frys in t ex överblivet ris i lagom portionsstorlekar. Då är det bara att kombinera tillsammans med kött, fisk eller något annat gott för en komplett måltid. Titta under rubriken Beställ för att hitta praktiska förpackningar att frysa in din barnmat i.

Toppen av sidan

Havregrynsgröt

halv dl havregryn
1 dl vatten
klick smör eller rapsolja

Blanda havregryn och vatten. Mikra 1 min på full effekt. Vispa runt och mikra ytterligare en minut på full effekt. Vispa i smöret eller oljan och vispa tills gröten känns len. Det går lika bra att koka i kastrull på spisen. Servera gärna med rivet äpple och kanel, något fruktmos eller en skvätt mjölk.

Tips! Om gröten är lagom klibbig och fastnar på skeden så är den bra att träna på att äta själv. Det är lättare att få i sig något på egen hand om det inte ramlar av när man vänder skeden upp och ner.

Toppen av sidan

Smoothie

2 dl vaniljyogurt
1 dl frysta bär
ev halv banan

Mixa yogurt, frysta bär och eventuell banan. Servera gärna med grovt sugrör.

Tips! Har du bananer som börjar bli gamla? Skala, dela och frys in så har du alltid en bra smoothiebas redo.

Toppen av sidan

Pannkakor och plättar

Grundreceptet för pannkakor är lätt som en plätt att komma ihåg.
112, lätt att slå, lägg inte på!
1 dl vetemjöl eller vetemjöl blandat med grahamsmjöl
1 ägg
2 dl mjölk
2 msk rapsolja eller smält smör

Vispa mjölet tillsammans med hälften av mjölken till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken och ägget. Rör ner oljan eller smöret och stek i plättjärn eller som små pannkakor i vanlig stekpanna.

Tips! En vanlig tandborste kan vara skönt att sitta och bita på när nya tänder är på väg fram.

Toppen av sidan

Ekologisk Örtagårdsgryta

2 ekologiska potatisar
1 ekologisk palsternacka
1 ekologisk morot
100 g ekologiskt fläskkött (t ex fläskytterfilé)
1 dl vatten
1 dl ekologisk grädde
1 tsk saltfri buljong
dill
gräslök
persilja
vitpeppar
timjan

Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. Ju mindre bitar desto kortare koktid. Skär fläskköttet i små tärningar.
Koka rotfrukterna tillsammans med köttet och buljongen i vatten och grädde tills de är mjuka.
Smaka av med kryddorna. Använd gärna färska eller frysta kryddor.

Tips! Använd en helt vanlig tesked att mata ditt barn med. Då behöver du inte vara låst vid att ditt barn bara kan äta med en viss sorts sked.

Toppen av sidan

Korv Stroganoff

500 g falukorv
1 gul lök
2 msk smör
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 msk saltfri buljong
ev 1 krm svartpeppar

Skär korven i lagom stora bitar för ditt barn. Falukorv är lätt att hacka i mindre bitar i efterhand om du skulle råka göra dem för stora från början. Finhacka löken.
Smält smöret i stekpanna eller gryta och fräs korven och löken på svag värme. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, grädde och buljong.
Låt koka på svag värme 10-15 min. Smaka av med svartpeppar. Servera med kokt ris.

Tips! Tycker ditt barn att din gaffel är mer spännande än sin egen sked. Låna ut gaffeln och låt barnet undersöka. Var beredd att sätta handen emellan om gaffeln närmar sig någon väsentlig kroppsdel. De flesta av oss vet att det gör ont att bli stucken av en gaffel, och hur vet vi det? Jo, för vi har prövat.

Toppen av sidan

Hallonbullar

1/2 paket jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
6-7 dl vetemjöl
ev 1 tsk stött kardemumma
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 dl hallon (färska eller tinade)
Pensling
ägg

Smält smöret, blanda i mjölken och värm tills det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölkblandningen, sockret och ev kardemumma. Häll i mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta ihop degen tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Strö ut lite mjöl på bakbordet och själp upp degen och knåda lite lätt. Kavla ut till en avlång fyrkant.
Blanda smör och hallon. Bred ut blandningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ungefär 20 bitar.
Lägg bullarna i bullformar eller glest på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna på 225 grader i 8 minuter
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Tips! Byt hallon mot rivet äpple och kanel. ät inte upp alla bullarna själv utan låt dit barn få smaka åtminstone en!

Toppen av sidan

Kalkonstroganoff à la Middagsfrid

ris
1 purjolök
4 stjälkar selleri
200gg kålrot
2 msk olja
500 g kalkonkorv
1 grön paprika
2-3 msk tomatpuré
1 dl grädde
3 dl vatten
2 tsk dragon
1 tsk timjan
1 tsk paprikapulver
halv tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka ris/valfritt gryn, ca 250 g för två vuxna och två barn.
Hacka 1 purjolök och 4 stjälkar selleri. Skär 200 g kålrot i tändstickstunna strimlor och fräs grönsakerna i en medelvarm stor stekpanna i 2 msk olja tills de börjar mjukna. Sellerin ingår framförallt som krydda. Den översta delen på sellerin (samt bladen) kan skäras bort, den brukar vara lite väl bitter.
Strimla 500 g kalkonkorv och stek den med hacket i stekpannan i ett par minuter.
Skär 1 grön paprika i strimlor.
Tillsätt 2-3 matskedar tomatpuré, 1 dl grädde, 3 dl vatten, 2 tsk dragon eller 1 tsk timjan, 1 tsk paprikapulver och den gröna paprikan i stekpannan.
Strö över 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp.
Sänk värmen lite och låt puttra 5 minuter. Tillsätt ev mer vatten. Skär under tiden upp 1 gurka i skivor eller stavar.

Tips! Korvstroganoff är en perfekt rätt att komplettera med rester, t ex trötta grönsaker från kylen, oliver eller tomatsalladen från igår!

Toppen av sidan

Ekologisk pasta med köttfärssås - storkok

1 ekologisk morot
1 ekologisk gul lök
400 g ekologisk köttfärs
2 msk rapsolja, gärna ekologsik
1 burk ekologiska krossade tomater
1 vitlöksklyfta, gärna ekologisk
2 msk ekologisk grädde
ev 1/2 tsk saltfri buljong, gärna ekologisk
ev 1 lagerblad
ev 1/2 tsk oregano, timjan och/eller basilika
pasta, t ex stjärnpasta eller vanlig pasta krossad i morteln

Skala morot, lök och vitlök. Riv moroten på rivjärn och hacka löken smått.
Stek morot och lök i olja på svag värme tills löken börjar bli genomskinlig. Tillsätt köttfärs och stek den tills allt är genomstekt.
Häll i grädden och låt den koka in lite. Tillsätt krossade tomater och ev kryddor och låt puttra på svag värme i ca en halvtimme.
Koka pasta ordentligt mjuk och blanda ihop pasta med köttfärsås i lagom proportioner.

Tips! Gör gärna storkok av andra recept och frys in. överblivet ris och överbliven pasta från andra måltider kan enkelt frysas in och kombineras med t ex köttfärssåsen i receptet ovan till en komplett måltid. Specialanpassade silikonformar för att frysa in barnmat i hittar du i webbutiken hos moderbolaget Pufz.

Toppen av sidan

Blodpudding

2-3 skivor blodpudding
1 dl mjölk

Hacka upp blodpuddingen i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
Mosa eller vispa sönder bitarna. servera tillsammans med något mumsigt grönsaksmos eller bara som det är.

Tips! Långsamstekt blodpudding i småbitar passar bra som äta-själv-bitar.

Toppen av sidan

Svamprisotto

1/2 gul lök
4 färska champinjoner eller annan svamp, t ex 15 blötlagda torkade trattkantareller
1/2 dl grötris eller avorioris
1 dl kokande saltfri buljong eller vatten
1 msk smör eller rapsolja
1 tsk riven parmesan

Finhacka lök och svamp.
Smält lite av smöret i en kastrull och stek lök och svamp på svag värme.
Häll på ris och buljong eller vatten. Sätt på lock och låt riset puttra på svag värme i 15-20 minuter. Späd eventuellt med lite mer vatten om det behövs.
Rör ner lite parmesan och resten av smöret i den färdiga risotton.

Tips! Lagom klibbig risotto är bra mat för att träna på att äta själv precis som lagom klibbig havregrynsgröt. Det är bra med mat som sitter fast på skeden och det är nästan alltid godast att äta själv!

Toppen av sidan

Havrekex

50-80 stycken beroende på storlek

100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
6 dl havregryn (ej snabb)
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
ev 1 msk socker (1 msk är ca 14 g vilket ger ungefär 0,2 g per kex beroende på antal)

Sätt ugnen på 200 grader.
Mät upp havregrynen i en skål.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till blandningen blir het.
Häll den heta blandningen över havregrynen. Rör om och låt svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ev socker. Arbeta ihop det med de svällda grynen till en deg.
Kavla ut hälften av degen i taget ganska tunt och nagga lätt med en gaffel.
Ta ut runda kex eller skär i fyrkanter. Med en kexdiameter på 3 cm blir det ca 80 stycken kex.
Grädda kexen mitt i ugnen ca 8 minuter.

Tips! Smaksätt ena deghalvan med t ex 2 tsk kanel eller annan god krydda.

Toppen av sidan

Ebbes kycklinggryta med bulgur

2 kycklinglårfiléer
2 morötter
1/4 lök
1 lagerblad
2 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn

2 tomater

Täck med vatten och koka kyckling, morötter, lök, lagerblad och peppar tills kycklingen är klar och morötterna är mjuka.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Tärna och låt koka med några minuter på slutet.
Sila bort buljongen och spara den.
Fiska upp kryddorna och mixa kycklingen och grönsakerna med ca 1/2 dl av buljongen.

Koka bulgur eller couscous enligt anvisningarna på paketet, men ta den bortsilade buljongen istället för vatten och ta gärna dubbelt så mycket vätska som det står på paketet. Blanda bulguren med kycklingmoset och krydda med lite frysta örter. "Själv tog jag provencalsk örtblandning. Sedan är det bara att sleva upp i silikonformarna och frysa in. Min bebis äter 1 dl av grytan per gång."

Toppen av sidan

Tomatrisotto

1 gul lök
2 msk saltfritt smör
1 vitlöksklyfta
125 g carnaroliris eller grötris
1 msk saltfri buljong
4 dl vatten
1 burk körsbärstomater (konservburk)
1 dl parmesan eller XO-ost

Finhacka löken.
Riv osten.
Koka upp vattnet och buljonpulvret.
Smält 1 msk av smöret i en traktörpanna eller en vid kastrull.
Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt den hackade löken och riset. Fräs på medelvärme i 4 minuter.
Häll på 1 dl av buljongen, rör om och låt koka in.
Blanda ner burken med körsbärstomater och späd riset med buljongen lite i taget. Låt koka in under omrörning på låg värme tills riset är klart, ca 20 minuter.
Blanda i den rivna osten och resten av smöret.

Ajaj! Tänk på att tomater ofta blir mycket varmare än resten av maten. Provsmaka själv och testa just tomaternas temperatur så att ditt barn inte bränner sig i munnen.

Toppen av sidan

Skärgårdsgryta

1 palsternacka
1 morot
1 banancharlottenlök
1/2 ask körsbärstomater
1 msk saltfritt smör
1 msk maizena
2 dl mjölk
1 dl créme fraiche
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1/2 citron
100 g vit fisk (t ex torsk, sej, kolja)

Skala och skär palsternacka och morot i tändsticksstora stavar.
Finhacka banancharlottenlöken och dela körsbärstomaterna i kvartar.
Smält smör i en kastrull och tillsätt grönsakerna. Fräs på medelvärme i 5 minuter.
Rör ut maizena i 1/2 dl av mjölken. Tillsätt maizenablandningen, resten av mjölken, créme fraiche, tomatpuré, lagerblad och 1 krm svartpeppar. Pressa i saften av 1/2 citron och låt puttra under lock i 5 minuter.
Skär sejen i 2 cm stora kuber. Lägg i fisken och låt puttra under lock i 3 minuter. Mosa fisken till lagom konsistens vid servering.
Servera grytan med t ex ris eller kokt potatis.

Tips! Om ditt bar inte hunnit få så många tänder så går det bra att riva palsternacka och morot grovt istället för att skära dem i stavar.

Toppen av sidan

Kantarell- och renskavspanna

30 g torkade trattkantareller + vatten (alternativt 300 g färska)
1 rödlök
1 msk saltfritt smör
1 pkt renskav (240 g)
1 dl créme fraiche
1 dl vatten
1 1/2 svensk senap
1 tsk timjan
1 1/2 tsk kinesisk soja

Blötlägg trattkantarellerna i vatten i 15 minuter. Vattnet ska täcka svamparna. Hacka rödlök.
Smält smör i en traktörpanna eller en vid kastrull.
Fräs löken på medelvärme i 3 minuter. Tillsätt renskav och fräs i ca 3 minuter.
Tillsätt créme fraiche, vatten, senap, timjan, soja och 1 krm svartpeppar. Häll av vattnet från svamparna och skölj svampen noga.
Tillsätt svampen i pannan och låt puttra under lock i 8 min.
Servera med t ex ris.

Toppen av sidan

Jordärtskockspuré

100 g morötter
200 g palsternacka
250 g jordärtskockor
3 1/2 dl vatten
1/2 msk saltfri buljong
50 g philadelphiaost

Skala och skär alla rotsakerna i 2 cm stora tärningar.
Lägg rotsakerna i en kastrull och fyll på vatten så att det precis täcker rotfrukterna, ca 3 1/2 dl.
Strö över buljongpulvret, koka upp och låt koka under lock tills rotsakerna är klara, ca 15 minuter.
Häll av och spara kokvattnet.
Mixa rotfrukterna med stavmixer och späd med kokvattnet till önskad konsistens.
Tillsätt philadelphiaosten.

Tips! Späd purén med lite mer kokvatten och strö över lite stekt bacon så har mamma och/eller pappa en kalasgod soppa att smaska på till lunch.

Toppen av sidan

Sötpotatispuré med kryddsmör

50 g + 2 msk rumstempererat saltfritt smör
250 g potatis
250 g sötpotatis
1 msk oregano
1 citron
1/2 dl smetana

Koka upp 1 l vatten i en kastrull.
Skala potatis och sötpotatis och skär dem i 1 cm stora tärningar.
Lägg rotsakerna i kastrullen och låt koka till de är klara, ca 15 minuter. Skölj och riv skalet från citronen. Blanda citronskalet, oregano och ev 1 krm svartpeppar med 50 g smör i en skål. Häll av kokvattnet.
Tillsätt smetana, 2 msk vatten och 2 msk smör tillsammans med rotsakerna. Mixa med stavmixer till en slät puré. Servera purén med lite kryddsmör.

Varning! Den här purén är så god så det finns risk att ditt barn inte hinner få något innan du själv ätit upp allting.

Toppen av sidan

Ann-Louise Vinbärs- och aprikospuré - en stor sats

1 pkt ekologiska svarta vinbär, ca 200 g
200 g ekologiska, svavelfria, torkade aprikoser
4 ekologiska äpplen eller päron

Täck aprikoserna med vatten och låt dem ligga i blöt i 3-4 timmar eller över natten.
Skala äpplen/päron och skär dem i mindre bitar.
Ångkoka bitarna tills de är mjuka. Häll av vattnet från aprikoserna och spara det för att späda ut purén.
Mixa ihop aprikoser, äpplen/päron och vinbären tills du får en slät massa.
Späd eventuellt ut purén med det överblivna vattnet från aprikoserna.
Håller i kylen i 3-4 dagar och går utmärkt att frysa in i våra portionsformar.

Tips! Puréen är otroligt god till gröt, som sylt till pannkakorna eller som mellanmål till bebisar tillsammans med sötpotatispuré.

Toppen av sidan

Klassisk brunsås

1 msk saltfritt smör
1/2 msk vetemjöl
1 tsk saltfri buljong
1 dl vispgrädde
drygt 1/2 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
lite svartpeppar

Smält smör i en kastrull.
Vispa ner vetemjöl och buljong.
Tillsätt grädde, vatten, soja och svartpeppar.
Låt puttra i 2 minuter.

Förslag! Gör en lite smakförändring genom att krydda med 2 krm timjan samtidigt som du häller i grädde, vatten, soja och svartpeppar. Omväxling förnöjer!

Toppen av sidan

Ört- och vitlöksås

1/2 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta
drygt 1/2 dl vatten
1/2 dl créme fraiche
1 tsk saltfritt buljongpulver
1 tsk oregano

Hetta upp olja i en kastrull och pressa i vitlöken.
Tillsätt vatten, créme fraiche, buljongpulver och oregano.
Låt puttra på svag värme i 8 minuter. Rör om då och då.

Förslag! Såsen passar utmärkt till fisk. Varför inte till Lattepappas lätta fisk?!'

Toppen av sidan

Enkel potatissallad

3-4 kokta potatisar
1 dl gräddfil
1 msk färsk gräslök
vitlök
peppar

Skala och skär potatisarna i 1 cm stora tärningar.
Dela en vitlök och svep med den på insidan av en skål.
Hacka gräslöken och blanda med gräddfil, tärnad potatis och lite nymalen peppar i den vitlökssvepta skålen.
Serveras t ex tillsammans med lite smörgåsskinka.

Toppen av sidan